keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Opiskelupaikkaa ei tullutkaan—seitsemän vinkkiä ensi vuoteenVinkit on nyt päivitetty vuoden 2017 tarpeisiin.

Ei hätää vaikka olisit jäänyt yhteishaussa ilman koulutuspaikkaa. Voit vielä päästä opiskelemaan, parantaa ensi vuoden pääsymahdollisuuksia tai hankkia työkokemusta, jos haluat ja onnistaa. Alla vinkkejä, miten voit toimia.


Koulutushaut löydät Opintopolusta
1. Haen vapaaksi jääneitä koulutuspaikkoja 

Täyttämättä jääneitä paikkoja löytyy Opintopolusta 16.6.2017 alkaen. Tarjonta elää jatkuvasti ja sitä kannattaa seurata säännöllisesti.
 
Lisähaussa voit päästä opiskelemaan jopa alalle, johon et varsinaisessa haussa olisi päässyt.


2. Haen perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan ammatilliseen koulutukseen
  
Koulutukset löytyvät Opintopolusta. Hakuaika on 23.5.25.7.2017
Kymppiluokalla (perusopetuksen lisäopetus) voit
  • korottaa peruskoulutodistuksen arvosanoja
  • tutustua työelämään ja eri koulutusvaihtoehtoihin
VALMA (peruskoulutuksen valmentava koulutus) valmentaa sinua ammatillisen tutkinnon suorittamiseen. Opinnoissa voit esimerkiksi kehittää opiskelutaitoja ja tutustua eri alojen koulutuksiin sekä ammattitehtäviin. Opinnot kestävät noin lukuvuoden.

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) tarkentaa, mitä opintoja suoritat ja miten. Koulutukseen voi sisältyä osia ammatillisesta tutkinnosta.
Valmistavan koulutuksen jälkeen on mahdollista saada yhteishaussa kuusi lisäpistettä lisäopetuksesta ja olla samalla viivalla vasta peruskoulun päättötodistuksen saaneiden kanssa.

LUVA sopii sinulle, jos olet vieraskielinen ja tahdot valmistautua lukiokoulutukseen.

3. Korotan arvosanojani aikuislukioissa
Jos et pääse kymppiluokalle, voit korottaa arvosanojasi myös aikuislukiossa. Paremmat arvosanat antavat paremman pohjan koulutukseen hakeutumiselle ensi vuonna.

4. Lähden kansanopistoon
Kansanopistoista löytyy vuoden pituisia opintolinjoja ja lyhytkursseja. Opiskelupaikkaa haetaan suoraan oppilaitoksesta.

Vuoden mittaiset kansanopistolinjat tarjoavat 6 lisäpistettä yhteishakuun.


5. Kouluttaudun oppisopimuksella
Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu työssä oppimisesta ja oppilaitoksen järjestämistä teoriaopinnoista. 6. Kokeilen erillishakua ammattikouluun syksyllä
Tammikuussa 2018 alkavat koulutukset löydät Opintopolusta alkusyksystä. Hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Hakemuksen voit täyttää Opintopolussa. Tarjonta syksyllä on vähäisempää kuin keväällä. 

7. Etsin töitä
Peruskoulun jälkeisestä työkokemuksesta saa lisäpisteitä. Vuoden työ tuo sinulle kaksi lisäpistettä. Maksimissaan työkokemuksesta voi saada kolme lisäpistettä.

Työkokemuspisteitä saa työn lisäksi osallistumisesta työpajatoimintaan tai työkokeiluun. Työkokeilusta saat tietoa omasta TE-toimistostasi.Tarvittaessa myös Etsivä nuorisotyö voit auttaa eteenpäin. 

Mitä ikinä päätät tehdä, on tärkeää, että hakeudut jonnekin. Peruskoulun juuri päättäneille on yhteishaussa tarjolla kuusi lisäpistettä. Samalle viivalle juuri peruskoulun päättäneiden kanssa pääset menemällä kymppiluokalle, VALMA:an tai kansanopistoon.

Vaikka vapaa talvi voisi toisaalta houkutella peruskoulun jälkeen, ei ”loma” enää tunnu lomalta, kun kaikki kaverit ovat koulussa ja elävät eri rytmissä.

Voit soittaa Työlinjan koulutusneuvontaan puh. 0295 020 702 tai laittaa meille viestiä facebookissa www.facebook.com/Koulutusneuvonta, jos tarvitset apua koulutushakuun. Pohditaan yhdessä vaihtoehtoja.
 
-Kirsti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti