keskiviikko 25. helmikuuta 2015

En pääse opiskelemaan sitä, mikä minua kiinnostaa!

Kuinka pilvet saisi väistymään...
Tiedät täsmälleen, mitä haluaisit tehdä työksesi. Olet selvittänyt koulutusvaatimukset ja hakenut opiskelemaan, mutta et tullutkaan valituksi. Mitä nyt voi tehdä?
Uraohjauksen psykologina haluan onnitella sinua, olet jo pitkällä, kun tiedät mitä haluat ja mitä reittiä haluamaasi pääsee, ainakin teoriassa. Vaihtoehtoisia etenemistapoja on yhä useita.

1. Uudelleen hakeminen
Jos olit lähellä valituksi tulemista pisteiden perusteella, kannattaa valmistautua vielä paremmin ja hakea uudestaan. Osaat jo arvioida, miten aika riittää ja tiedät, minkä tyyppinen unelma-alasi pääsykoe on. Samoin, jos kävit vain kokeilemassa onneasi, mikset kokeilisi uudestaan hyvin valmistautuneena.

2. Arvosanojen korottaminen tai ylioppilaskirjoitusten täydentäminen
Peruskoulun arvosanoja voi korottaa kymppiluokalla ja saada myös lisäpisteitä nuorten yhteishakukohteisiin. Myös aikuislukioissa onnistuu peruskoulunumeroiden korotus tai peruskoulun loppuun saattaminen, jos se on jäänyt kesken. Toiselle asteelle lisäpisteitä saa kymppiluokan lisäksi ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (entisestä ammattistartista tai kotitalous-opetuksesta).

3. Avoimen yliopiston tai amk-polkuopintojen hyödyntäminen
Välivuoden (tai jopa –vuodet) voi monella alalla hyödyntää tekemällä kiinnostavan alan opintoja avoimessa yliopistossa. Myös sivuainekokonaisuuksia voi tehdä varsinaista opiskelupaikkaa odotellessaan, mutta opiskelupaikan saantia helpottanee eniten pääaineen opiskelu. Joillekin aloille on myös väyläopintojen kautta mahdollista saada opiskelupaikka! Opintoja suorittaessa myös varmistuu, että käsitys opiskeltavasta alasta on realistinen.
Ammattikorkeakoulut tarjoavat avoimia ammattikorkeakouluopintoja. Joillekin linjoille on koottu polkuopinnoiksi kutsuttuja kokonaisuuksia, joita voivat hyödyntää myös ne, joilla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta. 60 op suorittaminen avoimessa ammattikorkeakoulussa riittävin arvosanoin tuottaa hakukelpoisuuden kyseiselle alalle. Suoritetut opinnot voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa.

4. Sama ala, eri oppilaitos
Tähtäimessäsi oli tietty oppilaitos mieleisellä sijainnilla. Olisiko kuitenkin syytä harkita myös muita opiskelupaikkakuntia? Ehkä pääsykoe on erityyppinen tai sisään pääsee suurempi osa hakijoista? Hyvin opinnoissaan menestyneet voivat myös saada siirto-opiskeluoikeuden. Yliopistossa luonteva vaihe on maisteriopinnot kandidaattiopintojen (180 op) jälkeen. Ammatillisissa perustutkinnoissa vastaava vaihe olisi kolmivuotisissa tutkinnoissa ennen viimeistä opiskeluvuotta, mutta toki pääsykokeiden kautta voi hakea jokaisessa haussa mieluisampaan oppilaitokseen, joka sitten harkintansa mukaan hyväksilukee tehtyjä opintoja, jos opiskelija tulee valituksi.

5. Lisäpisteitä työkokemuksesta
Työkokemuksesta voi saada lisäpisteitä joihinkin (erityisesti monimuoto-)koulutuksiin hakiessa. Yleensä työkokemukseen lasketaan 18-vuotiaasta alkaen hankittu kaikkien alojen työkokemus, mutta tarkista hakukohteesi tiedot.

- Satu -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti