Sivut

Sivut

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Työnhaku on peliä – millä kentillä ja miten pelaat

Kaikki työnhaun vaiheet ovat oman osaamisen ja kiinnostuksen markkinointia

Moni epäröi, hakisiko jotain työpaikkaa vai ei. Kun on epävarma tehtävän luonteesta ja työyhteisön toimintavoista, olisi mukava, kun voisi ennakkoon varmistua niistä. Yleensä lisätietoja voi ja kannattaakin kysyä. Silloin on hyvä muistaa, että se kyseleminenkin on oman osaamisen ja kiinnostuksen markkinointia. Jos päätyy hakemaan paikkaa, on tärkeää, että yhteydenotosta jää hyvä vaikutelma. Muuten ei haastattelukutsua ainakaan kuulu. Kun hakijoita on paljon, niin kiinnostustaan epäröivät tai osaamistaan epäilevät hakijat karsiutuvat pois.

Valintaa helpottaa, kun kuvaa osaamiset ja kiinnostukset selvästi

Yleensä varmimmin pääsee sellaisiin töihin, mihin on koulutuksen ja kokemuksen tuomaa osaamista ja näyttöä aikaansaannoksista ja onnistumisesta. Niiden on tärkeä näkyä havainnollisesti, selkeästi ja kiinnostavasti hakemuksessa ja cv:ssä. Ytimekäs, tiivis osaamisen ja kiinnostuksen kuvaus, joka vastaa juuri haetun tehtävän vaatimuksiin, toimii paremmin kuin pitkä, yksityiskohtia tulviva, epäolennaisenkin kertova tai kovin yleiselle tasolle jäävä, epämääräisempi esittely. Valinnan kannalta olennaisia, tärkeitä asioita ei kannata jättää valitsijoiden arvailujen varaan, vaan tehdä valinta heille helpoksi kertomalla hakemuksissa ja haastatteluissa omat vahvuudet selvästi ja arvostavasti.

Uudenlaiseen työhön tai ammattiin tarvitaan koulutusta

Jos haluaa päästä erilaiseen työhön kuin aiemmin, haasteena on vakuuttaa työnantaja omasta osaamisesta ja uuden oppimiskyvystä. Tuore, haettuun tehtävään sopiva täydennyskoulutus voi auttaa. Kokonaan uuteen ammattiin edellytetään useimmiten uutta tutkintoakin. Lähialalle vaihtoa haluava kilpailee usein juuri kyseisen alan koulutuksen ja kokemusta hankkineiden hakijoiden kanssa. Vaaditun pätevyyden puuttuessa töitä on vaikea saada. Jos toivottua oppisopimuspaikkaa tai rekrytointikoulutuspaikkaa ei löydy, kannattaa harkita oppilaitosopintoja.

Työnhakutapoja muuttamalla voi lisätä valintaprosesseja, joissa on mukana

Kun on hakenut lukemattomia paikkoja ja jäänyt ilman haastattelukutsuja, kannattaa harkita, mitä voisi tehdä työnhaussa toisin. Työnhakukohteiden uudelleen suuntaaminen, uusien työnhakutapojen ja –kanavien käyttöönottaminen voi auttaa. Avoimet hakemukset, suorat kontaktit mieleisiin työnantajiin, työnhaku sosiaalisen median kanavilla ja henkilöstöfirmojen kautta lisää runsaasti mahdollisuuksia päästä valintaprosesseihin mukaan. Näin käy myös, kun hakee osa-aikaisia ja määräaikaisia töitä kokoaikaisten ja vakinaisten töiden lisäksi.

Voisiko muuttaa tai ryhtyä yrittäjäksi

Työllistymismahdollisuudet lisääntyvät, jos voi muuttaa työn perässä alueelle, jossa työllistymisnäkymät ovat omaa asuinaluetta paremmat. Joillekin on mahdollista muuttaa ulkomaille. Monilla aloilla yrittäjäksi ryhtyminen voi olla ratkaisu.

Sari

2 kommenttia:

  1. Nuoremmille työttömille koulutus on varmasti varteenotettava vaihtoehto. Mutta kyllä meille päälle viisikymppisille jo vuosia työttömänä olleille tulisi olla jokin inhimillinen reitti pois työelämästä. Itselläni on kaksi maisterin tutkintoa ja takana reilun 20 vuoden työura. Työnantajat eivät osoita minkäänlaista kiinnostusta tämänikäistä työnhakijaa kohtaan. Enpä usko, että kolmas tutkinto enää mitään auttaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      On surullista, ettei hyvä koulutus ja työkokemuskaan takaa työn saamista. Eläkkeellekään ei pääse, elleivät työkyvyttömyyseläkkeen edellytykset täyty. Kaikkia ei todellakaan uusi tutkinto auta. Jotkut hyötyvät TE-palvelujen työllistymistä tukevista palveluista: rekrytointi- tai työkokeilusta, palkkatukityöstä tai työvoimakoulutuksesta. Jos haluaisit keskustella omasta tilanteestasi ja mahdollisuuksistasi tarkemmin, niin varaathan ajan uraohjaukseen meiltä tai omasta TE-toimistostasi.

      Poista